На този ден преди 20 години в Страсбург се случи най-голямото разширяване

...
На този ден преди 20 години в Страсбург се случи най-голямото разширяване
Коментари Харесай

На 1 май 2004 г. десет държави се присъединяват към ЕС

На този ден преди 20 години в Страсбург се случи най-голямото разширение в историята на Европейски Съюз. На 1 май 2004 година ръководителите на парламентите на десетте присъединяващи се страни връчиха знамето на своята страна на тогавашния ръководител на Европейския парламент Пат Кокс. Така 15-членният блок се разрасна до 25 членове. Тогава се присъединиха се балтийските страни, пет централноевропейски страни и две островни страни (Малта и Кипър). Икономиката и обществото завоюваха от разширението, само че в региона на политиката се следят дефекти.  
Икономиката върви доста добре, всички нови страни членки порастват по-бързо от старите. Миграционните потоци на влизане и излизане от Европейски Съюз се реализират доста свободно и проведено. Засега единствено Полша, Унгария и вероятно Словакия са проблем.
Майкъл Емерсън, асоцииран старши теоретичен помощник, CEPS Брюксел

Десетте нови страни членки съставляват двадесет % нарастване на популацията, а територията на съюза се е нараснала с съвсем същия %. Общият брутен външен артикул също се е нараснал, въпреки и единствено с близо 9 %. Десетилетие след огромното разширяване обаче, общите ценности са застрашени. На Унгария и Полша беше задействана процедурата според член 7 от Договорите. Тя може да бъде приложена при положение на систематични нарушавания на главните полезности. За да се защитят финансовите ползи на Европейски Съюз, механизмът на върховенството на закона беше употребен единствено против Унгария. В страната хората са разграничени във връзка с участието в Европейски Съюз.

Европейски Съюз би трябвало да се приготви за идващото предизвикателство. В момента общо девет страни аплайват за участие. Според специалисти е належащо да се одобри опцията новите страни да нарушат общите полезности и ползи на блока. 
За Балканите, може да се действа в действителност по същия метод, с защитни механизми от политическа страна. Разбира се, Украйна е неповторим случай. И ние не знаем по какъв начин ще завърши войната.
Майкъл Емерсън - асоцииран старши теоретичен помощник, CEPS Брюксел

Русия продължава войната си в Украйна, увеличавайки въздействието си на Балканите. Федерацията се пробва да разбие единството на Европейски Съюз.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР